Valdemar Niels Pedersen – Sevâ Valle

Af Kirsten Knudsen

Valdemar Niels Pedersen var født 31. Maj 1902 på adressen Frydenlund 11, Rønne.
Valdemars far hed Nils Persson, og kom fra Sverige, hans mor hed Anina Kirstine Marie Espersen, hendes forældre boede hos mine bedsteforældre som lige var flyttet ind i et nyt hus i 1895 i Sorthat.
Familien boede først i et gammelt hus der lå ude på Højegårds marken, huset var meget faldefærdigt og blev revet ned, familien flyttede til Sorthat og blev boende der resten af deres liv.
Valdemar gik i skole i Nyker, og kom senere ud at tjene bønder, indtil den dag hvor han ikke havde lyst til at arbejde mere hverdag. Der var altid bud efter Valdemar når man skulle havde gravet en brønd, tit var han nede ved Sorthat strand, eller han lå og sov på ”Værket” Hasle klinker fabrik når han havde fået for meget at drikke.
Under krigen samlede han kul nede i lergraven, han også være heldig og få skrubber og torsk på Sorthat strand, dem kørte han så på landet og solgte. De siges også at han købte sæbe i forskellige forretninger som han også solgte, men det var mest på øst og syd Bornholm. Det var heraf at han fik navnet Sevâ Valle. Han var den eneste der fik sine kul kørt op på tipvogn, for de var jo tunge at slæbe selv og han skulle nødigt få ondt i ryggen. Hvis der var nogle folk der ville forære Sevâ Valle en gammel jakke eller et par gummistøvler, blev han meget glad, for penge havde han som regel ikke ret mange af og når det var helt galt med pengene cyklede han op til, Sognerådsformand Hans Svendsen, ”Kong Hans ” og fik en skilling så han kunne klare sig lidt igen.
Når det blev rigtigt koldt tog han hjem til sin mor, hvor der altid stod en seng parat, men dagen efter tog han igen sin cykel og kørte på landet eller til Rønne, hvor han ofte stod ved Hafniahus med sin øl i inderlommen og nappede en slurk når han troede at ingen så det.
Sevâ Valle faldt om på Reussabakken i Sorthat og døde d. 20. april 1978 på Rønne Centralsygehus, i en alder af 75 år. Han blev begravet på Nyker kirkegård d. 26. april 1978.

Skriv et svar