Bornholms første fotograf

Anders Sebastian Rosenkrantz Olsen.

 

Bornholms første fotograf, ved Ann Vibeke Knudsen.

 

Jeg tillader mig at lægge denne historie ud i jeres gruppe, i håb om nogen kan supplere med flere oplysninger. Det er godt nok længe siden A. Olsen boede i Hasle – men man ved jo aldrig? Slægtsforskere eller andre lokalhistorikere har måske samlet en historie op?

 

Anders Sebastian Rosenkrantz Olsen er den første person, der så vidt vi ved, fra 1847 har ”fotograferet” mennesker på Bornholm – han benyttede sig af ”daguereotypi – processen”, som på det tidspunkt var den eneste teknik, man endnu benyttede i Danmark.

Anders Olsen, der var født i Aalborg i 1811, kom til Bornholm første gang i 1835 som skuespiller ved ”Ehlers Selskab”. Han spillede på Rønne Theater 11 gange indtil 1838. Derudover optrådte han en del som professionel skuespiller. I 1836 blev han gift med Magdalene Olsen datter af købmand Peter Ipsen i Rønne. Iflg. folketællingerne 1840 – 1850 var han købmand og skomagermester i Hasle, men da ejendom og varelager brændte først i 1850erne, flyttede familien til København.

 

Han vides at have daguerreotyperet på Langeland og i Jylland i 1852 og igen på Bornholm i 1853. I København arbejdede han dels som kontrollør ved forlystelsesstedet Alhambra på Frederiksberg, dels som redaktør af et ukendt blad.

 

På et tidspunkt flyttede familien tilbage til Bornholm og han var da opstillet til et rigsdagsvalg – men blev ikke valgt. Han døde i København den 8. juni 1877 på Kommunehospitalet og begraves den 11. juni på Frederiksberg kirkegård. Han bor ved sin død på Frederiksberg Alle 20, og er opsynsmand. Portrættet findes – sammen med nogle af kilderne til denne historie – i Søren Kabells arbejde om Rønne Theaters historie. Bornholms Museum.