Rudy Hassing og Taskenspillerne

Bornholmeren 16-10-1962.

Taskenspillerne får debut i Hasle i dag.

 

De unge aktører bliver i Hasle i denne uge. Prøverne har været svære for ”skuespillerne” der også er gymnasieelever i København.

 Når dette læses, er der blændet op for de, unge københavnske ”Taskenspilleres danmarkspræmiere og debut i Hasle. De unge gymnasiaster og lederen af truppen Rudy Hassing, der er toldelev, er alle fra København, dog er Rudy Hassing opvokset på Bornholm.

 I går besøgte ”Bornholmeren” de unge mennesker på Hotel Hasle. Vi mødte dem i kældersalen, hvor de havde indrettet scene og havde sat kulliser op. Nede i salen sad Rudy Hassing og dirigerede hele foretagendet. Han er instruktør for og leder af truppen.Vi er jo kun amatører, og derfor må opførelsen ikke give overskud, men det betyder selvfølgelig ikke, at den skal give underskud, fortæller Hassing. Jeg har selv lagt 1500 kroner ud til arbejdet, og det er nok. Rejserne er også betalt. Vi fik rabat da vi rejste herover. Men det er nu hovedsagen, at opførelsen finder sted. Formålet med dette er kun, at vi gerne vil i gang, og vi valgte Hasle, fordi jeg selv har boet her i mange år, og fordi jeg føler mig stærkt knyttet til byen.

Hotel Hasle, foto Bornholms Museum.

Der kan være 100 tilskuere i den lille sal på Hotel Hasle, men da der bliver en del forestillinger, skulle der være alle muligheder for, at de fleste unge, som de to stykker er beregnet for, skulle kunne se stykket. Truppen vil hellere end gerne give optræden andre steder på øen, blot den får en henvendelse.

Bornholmeren overværede prøven på ”En maler kommer ikke alene”. Det andet stykke er ”Lille konversationssymfoni”.

Selv om det var prøver, og selv om Rudy Hassing stadig havde nogle ting at rette ved aktørerne, fik man et godt indtryk af de unge mennesker og sad i længere tid og forestillede sig hver enkelt som en rigtig skuespiller.Hvad er planerne efter Deres optræden her? Foreløbig bliver vi i Hasle til skolernes efterårsferie er overstået. Derefter har vi planer om at opføre stykket i gymnasieforeningen og i ”Vingården”, der er et jazzhus i København. Derefter vil vi begynde på nye stykker.

Det er første gang, der er teater i Hasle!  Der har været revy, men der har aldrig tidligere været teaterforestilling. Revyer er jo som regel ikke særligt alvorlige, men det er vore stykker. F. eks. er ”Lille konversationssymfoni” ment som et spøgefuldt eksperiment, der skal fortælle om det meningsløse i vore daglige omgangsform og samtidig vise, at sproget er utilstrækkeligt som meddelelsesmiddel.

Taskenspillerne – hvorfor kalder I jer sådan? Vi opførte i sin tid i skolen et stykke af Finn Knudsen, der hed ”Taskenspil”, deraf har vi taget navnet.Blandt de unge aktører finder vi Karsten Rask Pedersen, der til ”Lille konversationssymfoni” har komponeret en melodi, som han kalder ”Le camnar de´p..”. Han spiller selv kompositionen. I over et halvt år har de unge mennesker hver aften indstuderet stykkerne, og det har ikke kostet så få anstrengelser for dem – både at passe skolen og prøverne.

Lærerne ved godt, at vi er ved at opføre stykkerne, siger en af de kvindelige aktører, men de viser ikke spor forstående overfor os. Så hvis vi vil læse lektier, er vi henvist til at ordne det efter midnat. – Men vi klarer os nu godt i klassen. De fleste af os er stematikere, kun tre af drengene går i den sproglige linje. Vi glæder os nu til at se frugten af de store anstrengelser. Tidspunktet, da vi kan begynde at høste, er ved at nærme sig.

Truppen består af Rudy Hassing, der førte dem til Hasle. Han er søn af bogholder Hassing. Søren Christensen er søn af dokumentarfilmforfatter Theodor Christensen og Tove Hebo, som også i mange år har været med i filmarbejdet. Hos dem har aktørerne holdt de fleste prøver, og de har fået en del hjælp af Theodor Christensen. Søren har i et par år læst hos den svenske skuespillerinde Barbro Bergmann, der siger, at han har meget store evner, og det er vi heller ikke i tvivl om efter at have set ham i prøverne i går.

I øvrigt er aktørerne: Peter Boesen, Kurt Mejlgaard, Vibeke Schouboe, Dorte Højbjerg Pedersen, Karen Nielsen, Jens Larsen, Merete Korsholm, Karsten Rask-Pedersen, Lars Henrik Palsgaard og Irene Molt–Wengel. Irene tager sig af kostumerne, medens Finn Borgen er rigisør og Jan Ribel tager sig af lys og lyd.

Første forestilling er i dag klokken 14.00 og den anden begynder klokken 20.00. Da truppen venter at få besøg af borgmester Otto Hansen, maleren Oluf Høst, rektor Erik Bruun og forstander Axel Lauridsen.

Vi skal ikke undlade at opfordre unge teaterinteresserede til at tage til Hasle for at se på Taskenspillerne – De er værd at se og høre.

Skriv et svar