Bestyrelsens beretning 2018

Bestyrelsens beretning 2018.

Så er der igen gået et år, det er ikke til at fatte. Aldrig har et år været så kort. Man kan lige fylde år og så er det jul. Kan det være på grund af klimaforandringen eller er det samfundets skyld. Det kan vel ikke have noget at gøre med at det er os der bliver ældre.

Det første vi havde på programmet i 2018, var en film.

Lørdag den 13. januar i den Store Sal på Rådhuset. Filmen var Nytårskoncerten 2007 i Elværket i Rønne. Der var fuld power på Rønne Gamle Elværk, da der blev afviklet nytårskoncert med dirigent Mogens S. Dam i spidsen for et symfoniorkester med 64 musikere fra ind og udland. Dertil kom så rækken af dygtige solister; Niels Jørn Riis, Ursula Bambuch, Naja Månsson, Bente Pedersen og Bjarke Mogensen samt dansere fra både den kongelige danske ballet og den norske ballet samt et stort antal bornholmske korsangere, dansere og gøglere. Erik Grønvang viste filmen som han har været med til at lave.

Lørdag den 24. februar holdt vi generalforsamling her i Salen. Der var mødt 40 deltagere. Efter generalforsamlingen havde vi Birgitte Borgen Müller Marcussen til at fortælle over sin nye bog ”Folkelighedernes fremkomst på Bornholm 1856 – 1886”. Hun fortalte bl.a. at fra 1881 var en markant personlighed M.M. Smidt ejer af Bornholms Tidende. Han blev fængslet to gange på grund af hans brug af ytringsfriheden og pressefriheden. Af borgere i Hasleområdet var det skolelærerne Munch og Ipsen hun talte om. Munch var lærer i Hasle og Ipsen var lærer på Nordre Skole i Rutsker.

Næste arrangement i 2018 var lørdag den 10. marts på Rådhuset. Her havde vi Lillian Hjorth Westh til at fortælle om Martin Andersen Nexø. Lillian er altid en god fortæller, det var der 33 der nød godt af. Lulu Hansen bød velkommen, da formanden var syg.

Fredag den 16. marts holdt vi møde i Byrådssalen med filmfolkene, hvor Erik Grønvang viste og fortalte om forskelligt udstyr – kameraer – redigeringsprogrammer – lys – lyd – musik – flytning af forskellige stykker – sammensætninger – undertekster, ja rigtig mange ting.

 

 

Lørdag den 14. april holdt vi film og billedeftermiddag. Erik Grønvang kørte It udstyret. Vi så videoen med Hasle valsen af Elisabeth Munch Petersen. Derefter fotoklubben Rotnas stillbilleder fra Helligpeder, fra stormen 1967, som Bent Nielsen, Bagå havde lagt ind på en DVD. Derefter hørte vi Hasle visen, der er indspillet af Bent E. Nielsen. Hasle visen blev sunget af Dolle Madsen ved den første Sildefest i Hasle. Så viste Erik Grønvang, fotoklubben Rotnas billeder, nu med tilføjet tekst og lyd m.m. Til slut var der en del uidentificerede billeder fra Fotograf Svend Aage Svendsen. Til dette arrangement var der 56 fremmødt.

Lørdag den 5. maj havde vi foredrag i Store Sal med Jens Oskar Pedersen. Han havde boet i Sorthat – Muleby i 42 år. Så han vidste en masse om hele området og kunne fortælle om både historien og historier derfra.

Fredag den 22. juni var vi med til at holde reception på Rådhuset i anledning af Arne Ipsens nye bog ”Fiskerne i Hasleglansen”. Han havde inviteret gæster, som tak for hjælpen til de forskellige artikler i bogen. Lokalhistorien har solgt en del af disse bøger.

Vores udstilling på Hasle Røgeri har igen i år kørt under Røgeriets åbningstid, vi arbejder stadig på nye ting dernede.

Udstillingen om vores bysbarn Vilhelm Herold har også kørt hele sæsonen i  Turistkontorets åbningstid.

Hele juli og august måned tillod vi os at holde sommerferie.

Så er vi kommet til september med Kulturugen, ordet i år er spor.

Fredag den 14. september og tirsdag den 18. september viste vi vores nye film ”På sporet af de bornholmske redningskorps”, som der var blevet arbejdet hårdt på for at blive færdige til premieren, det lykkedes også i år. Filmen blev vist klokken 17.30 begge dage, lige i spisetiden, men alligevel kom der omkring 120 gæster.

Vi havde også en fantastisk flot udstilling i Byrådssalen om Hasle Brandvæsen igennem tiderne. Den kaldte vi ”Sporn ette Hâsle Brânvæsen”. Hvor var det dejligt at se de gamle brandmænd og deres pårørende, hvor de livede op, og fortalte ved og om de mange billeder og udstillede genstande. Udstillingen kørte fra fredag den 14. september til og med den 17. september. Der var over 100 der så udstillingen og mange brugte rigtig lang tid her. Tak til alle der gjorde denne udstilling til noget særligt.

 Her er det så at filmen knækker for mig, jeg er ikke med de sidste dage af Kulturugen, må til læge – øjenlæge og på hospitalet, har skrantet hele efteråret, men en sej bestyrelse har kørt sæsonen ud.

 

Slægtsforedrag lørdag den 6. oktober i Store Sal. Her kunne næstformand Lulu Hansen byde velkommen til Merete Svendsen og Christl Vang, som begge kunne fortælle om hvordan de havde grebet sagen an med slægtsforskningen. Her blev der talt om, hvor og hvorledes man kunne søge forskellige steder, dets adresser og meget mere. Det med slægtsforskning er noget mærkeligt noget, man bliver afhængig af det, det er noget lignende narko, så pas på.

Fredag den 19. oktober i Byrådssalen. Her havde Erik Grønvang igen en eftermiddag, hvor han øste ud, af sin viden om teknik og redigering med mere.

Lørdag den 3. november var der Billedeftermiddag med Fotograf Svend Aage Svendsen billeder. Lulu Hansen bød velkommen og Tonni Jørgensen stod for arrangementet, ca. 20 havde valgt at deltage.

Lørdag den 24. november havde vi Julehygge, traditionen tro. Lulu Hansen bød velkommen. Birthe Pedersen læste bornholmske historier for os. Tonni Jørgensen kørte bankospillet, og der blev som vanlig nydt gløgg og æbleskiver, kaffe og julesmåkager.

Markering af 360 året for Bornholms befrielse 1658.

Lørdag den 8. december. Lulu og Bente havde kaldt ind til møde vedrørende arrangementet. Et rigtig flot resultat igen i år. Torsten Sletskov fortalte i Byrådssalen over ”I oprørernes fodspor”. Formanden for Hasle Byting, Kaj Erik Mortensen bød velkommen på Torvet, Lulu Hansen lagde en buket ved mindestenen. Jesper L. Larsen holdt foredrag uden billeder, teknikken svigtede. Så var der koncert i Hasle kirke, med mange dygtige medvirkende. Klokken 18.30 var der spisning på Hotel Herold. Her underholdt Folk og Fæ med nogle fine sange og melodier. Fint arrangement.

Det var lidt om arrangementerne. Derudover har vi deltaget i forskellige ting.

 

 

Fredag den 12. januar klokken 13.30 var jeg i Evangelisk Luthers Mission i Julegade og viste billeder fra Hasle i gamle dage. Der var ca. 20 tilhørere.

 

Guldstøv i Lokalarkiverne den 30. april klokken 19.00 på Biblioteket i Rønne. Alle arkiverne på Bornholm skulle helst bidrage med en artikel til bogen i Bornholms Historiske Samling 2018. Det blev til 22 artikler. Hasles bidrag blev en artikel om Legatgården i Kirkegade, Ann Vibeke Knudsen havde været på besøg hos os og set det originale billede fra Legatgården, da jeg så begyndte at fortælle historien om min tipoldemor der er på billedet, syntes hun at det var det, jeg skulle bidrage med i bogen, og det blev det.

Igen i år har vi lavet en Kalender. Det er med billeder af Mikael Vang, og det er Christl Vang, der har redigeret, sat billederne sammen og bestilt dem. Vi har i år solgt 150 stk. Jeg ved at der er kommet Hasle kalendere til både Amerika og Canada. Og at der var udsolgt igen i år.

Arkivering og registrering af arkivalier. Her er der sket meget i 2018. Tak for det. Bøgerne i reolerne i Byrådssalen er blevet sat i system, det har Lisbeth Wellejus klaret. Vi ønsker så bare, at når folk har set på en bog, at den bliver sat på den rette plads igen, og ikke bare et tilfældigt sted. Registrering af arkivalier i hængemappe skabene, der er André Jensen og Johannes Bergmann godt i gang. Irene og Søren Jansson er i gang med at arkivere arkivæskerne i brandskabet inde i arkivet. Der klippes – sorteres og sættes ind i ringbind.

Derudover har vi i 2018 modtaget en masse arkivalier af forskellige slags, det er vi meget taknemlige for.

Vi har også i år modtaget en del henvendelser på mail eller telefon, fra folk der gerne vil have hjælp til at klare et eller flere spørgsmål, det prøver vi så at hjælpe med så godt vi kan.

På vores hjemmeside: www haslelokalhistorie.dk kan man se de arrangementer vi har og det er også her at man kan læse en masse gode artikler.

På Facebook er der en gruppe, der hedder Hâsle Lokâl Historie, det er Rune Gøtterup der er administrator for den. Her lægger folk en del gode billeder ind.

Vi har også i år fået aviser fra Jørn Uffe Hansen, det er vi meget glade for. Tak for dem og tak til jer der arbejder med dem. Tak til Børge Jensen for alle de billeder, du har lavet i årets løb.

Tak for Hasle – Nyt, det prægtige blad, som alle vore medlemmer er glade for. Tak til redaktionen for det flotte arbejde.

Tak for samarbejdet med Bytinget og Turistkontoret. Tak til Bornholms Tidende for en altid god pressedækning og godt samarbejde.

Tak til jer som er mødt op i dag, men en kæmpe tak til jer, som møder op tirsdage og torsdage hele året rundt. Der skal også lyde en kæmpe stor tak til Iris og Jørn Ole, for at I gør rent, efter og for os og mange andre, det er vi meget taknemlige for. I gør et fantastisk arbejde, Tak.

Tak til bestyrelsen for det arbejde I har gjort i årets løb. Tak til min familie, uden jeres opbakning, var jeg ilde stillet.

 

Jeg vil slutte denne beretning af med et motto, som lyder sådan her:

HVIS MAN IKKE KENDER FORTIDEN – FORSTÅR MAN IKKE NUTIDEN
DERIMOD NÅR DU KENDER DIN FORTID – KAN DU BEDRE FORSTÅ DIN NUTID OG FORME DIN FREMTID.