Denne gang fik Bornholm lov at feste

350 året for Bornholms befrielse blev mindet med et seks timer langt program i Hasle og Rutsker, og formanden for foreningen Skånsk Fremtid Knud J. Holdt skrev bagefter i Bornholms Tidende, at ”der i 1958 ved 300 året var blevet udstedt strenge ordrer fra enevoldssædet i København om, at man skulle undlade at fejre 300 året på Bornholm, da dette kunne ”såre” de sarte og nærtagende svenskere, der ganske vist igennem 300 år havde holdt det østlige Danmark besat og afdansket det med voldelige, administrative og andre udspekulerede tvangsmidler, men i årtier før 1958 havde sendt nogle træhuse til Bornholm”. Sådanne velgørere måtte man ikke fornærme, lød beskeden fra København. de toneangivende bornholmere havde dengang pareret ordren fra djævleøen, og det smukke og afbalancerede arrangement i Hasle / Rutsker var således første gang siden 1908, man i et rundt jubilæumsår offentligt ”fik lov” til på Bornholm at ytre sin glæde over befrielsen i 1658.

Repræsentanter for det officielle Danmark var dog helt fraværende ved denne 350 års fejring.

Ikke én eneste af de 179 folketingspolitikere havde fundet vej til mindehøjtideligheden. Ikke engang en skriftlig hilsen kunne det blive til.

Det gode ved det ”officielle” Danmarks fravær var, at de involverede så kunne tale ganske frit uden at være presset til ”diplomatisk” undvigesnak, og derfor kunne man da også høre meget vedkommende og velkomponerede taler såvel på Hasle Torv som i Hasle og Rutsker kirker.

Foruden musikalske og dramatiske indslag. En helt igennem værdig markering af 350 året for Bornholms befrielse, fastslog Knud Holdt.

Det var sognepræsten i Rutsker og Hasle, Jens Jørgen Rasmussen, der fra prædikestolen oplyste, at Bornholm i 1958 ikke fik lov til at fejre 300 året for befrielsen for ikke at fornærme de venlige svenskere. Præsten, der kommer fra Jylland, men har tabt sit hjerte til Bornholm, fik ros i Bornholms Tidende for sin tale.

Skriv et svar